Upoznajte SICILIJU  
  Top Ten Mafia Movies  
  The Godfather Soundtrack  
  Menadzer na mafijaski nacin  

Upoznajte Siciliju

Legenda kaže, da je šestog dana, završavajući stvaranje zemlje, Bog toliko bio zadivljen lepotom koju je stvorio, da je uzeo svet u ruke i poljubio ga.
To mesto na koje je spustio svoje usne, bila je Sicilija.
Sve je na Siciliji u simbolima. Jedinstvena je i tajanstvena, kao žena! U obliku ženskog polnog organa, trouglasta, topla, plodna i erotski obojena. Kao sveto trojstvo, na tri ćoska, pomešana pre svega grčkom, rimskom i arapskom kulturom a i mnogih drugih koji je osvajaše vekovima. Tri su i kratera stalno aktivna na Etni ali i tri noge ili kolena pohotne žene-meduze  Trinacrie, na zastavi Sicilije. 
Sicilija je nekada davno bila je spojena sa Afrikom. Prilikom prirodnim promena tla zemlje, odvojila se i ostala usred tri mora, na severnom delu Tirenskom, na istočnom Jonskom i na južnom Mediteranskom. Samo je stotinak kilometara deli od majke Afrike. Od nje, ostadoše joj dugo godina žirafe i slonovi, samo što žirafe nisu mogle da opstanu u nedostatku hrane na njihovoj visini, a slonovi su dugo živeli na tlu Sicilije. Mali, debeli i srećni nalazili su hranu po zemlji, kao danas sicilijanci! Kult i simbol slona je i danas prisutan u umetnosti sicilijanaca. Nikada nećete od njih čuti da su italijani Zaboga, reći će vam svaki sicilijanac, vi ste na Siciliji! Čak im se i jezik razlikuje od italijanskog!
U velikim porodicama, otvorenog srca za svakog pridošlog stranca. Oni su dvadesetih godina odlazili u svet za boljim životom napustajući svoje kuce, svoje porodice, drage osobe. Sve sicilijanske pesme su tužne, jer pevaju o odlasku, o rastancima, putovanju u nepoznato, siromastvu.

Da li zahvaljujući uticaju vazduha sa Etne ili samog geografskog položaja Sicilije, ili zbog načina njihove zdrave ishrane, njeni žitelji žive jako dugo i zdravo.
Hrana je puna mirisa, ukusa i boja.
Sicilijanska kuhinja je jedna od nastarijih i najsvestranijih kuhinja u Italiji. Tipično predjelo su Arancini, male pečene kuglice pirinča s hlebnim mrvicama, ili Sfincione, lokalni oblik pice. Tipična testenina iz Palerma je Pasta con le sarde tj. testenina sa sardinama. Iz Catanije dolazi Pasta alla Norma nazvana po poznatoj Bellinijevoj operi.  Sicilijanski sirevi su ragusano i pecorino siciliano

Još od španske vlasti, postoji tradicija proizvodnje čokolade. Sicilijanska čokolada, posebno ona iz Modice, priprema se po tradicionalnim receptima s puno egzotičnih začina što daje čokoladi  jedinstveni ukus.
Ko voli slatkiše, neodoljiva je kasata torta na sicilijanski način kao i kaneloni punjeni rikotom( neslani sir) posuti pistaćima i čokoladom.

Danas se na Siciliji uzgaja i nekad egzotično voće, kao što je kivi ili mango. Sicilijanska klima omogućava i uzgoj banana.
Tradicionalno uzgajanje vinove loze omogućava proizvodnju kvalitetnih vina koja su vrlo cenjena. Najpoznatija lokalna vina su Corvo di Salaparuta, Marsala, Moscato di Pantelleria, Malvasia delle Lipari, Eloro Nero d'Avola, Cerasuolo di Vittoria i Etna.